Bongasin noin kuukausi sitten Hauholla järjestettävän luonnetestin. Ajattelin, että nyt jos milloin kyllä käyn katsomassa mitä se touhu on ja tietysti uteliaisuuttani tsekkaamassa miten tytöt pärjäävät testissä. Matka ei ainakaan koitunut esteeksi. Testi järjestettiin HauHovi nimisessä eläinkoulutuskeskuksessa, johon meiltä on matkaa ruhtinaaset 10 kilometriä. HauHoviin voipi tutustua oheisesta linkistä http://www.interrogatum.com/hauhovi

Ihan liian lähellä meikäläistä tälläinen unelmapaikka harrastaa koirien kanssa vaikka mitä. Tarviikin tässä vähän ryhdistäytyä ja alkaa tutkia mitä kaikkea sielä järjestetään.

Mutta siihen luonnetestiin. Meiltä siis osallistui Mimmi ja Zola. Tuomareina toimivat Jorma Lankinen ja Sami Heikkilä. Alkuperäisesti Samin tilalla olisi pitänyt olla Mikael Laine, mutta hän oli joutunut perumaan tulonsa.

Kuviakin saatiin tästä tapahtumasta. Kiitos siitä Olli Savolaiselle joka ystävällisesti kuvia otti ja ne kaikkien katseltavaksi nettiin laittoi. Ollin sivuilta löytyy erilaisista tapahtumista kuvia ja niitä siis pääsee katselemaan täältä www.olsa.info

Ensimmäisenä meiltä testiin osallistui Mimmi. Siinä aluksi juteltiin tuomareiden kanssa koirasta ja sen elinympäristöstä jne. Tuomarit silittivät ja rapsuttelivat koiraa. Mimmi tapansa mukaan oli sen oloinen että mitähän tää mutsi tänään on taas keksinyt meidän pään menoksi ei vois vähempää kiinnostaa. Tuomarikin kuiskutteli koiralle matkan varrella, että eikös toi emäntä ole hassu kun tästä teidän rääkkäämisestä oikein maksaa :o).

Mutta tästä se sitten lähti.

TOIMINTAKYKY

Ekana oli kelkkakoe joka testasi toimintakykyä uhan alla.Tavallisesti käytetään ihmisen ylävartalon muotoista hahmoa, joka vedetään asteittain piilosta lähemmäksi koiraa. Tietystä suunnasta hahmo näyttää ihmiseltä, mutta toisesta suunnasta hahmo on täysin tunnistamaton. Siltä puuttuvat koiralle tutut ihmismäiset liikkeet ja haju. Koira luulee hahmon olevan ihminen, mutta ei voi samalla tunnistaa sitä erojen vuoksi. Täten syntyy ristiriitatilanne.

1527292.jpg

Tuomari antamasas meille ohjeita

1527293.jpg

Tässä tämä "pelottava" kelkkahahmo ja Mimmi sen kuin haistelee maata

1527295.jpg

No kyllähän se Mimmi sitten honasi että joku kumma tuolta rahistelee tulemaan vähän säikähti ja sen jälkeen tuli kurkkaamaan minun suosiollisella avustuksella että mikä tää on.

Toinen toimintakykyä testaava koe ilman uhkaa suoritettiin "pimeässä huoneessa" meidän tapauksessa perunakellarissa. Minä ja toinen tuomari sulkeuduttiin kellariin ja Mimmi jäi toisen tuomarin kanssa ulkopuolelle. Sitten minä vähän huutelin Mimmiä ja Mimmi tuli samaan pimeään tilaan tuomarin kanssa yrittäen etsiä minua. No ei Mimmi kovin hanakasti mua etsinyt ja vähän arastellen kulkikin kellarissa, mutta kyllä se sitten mut löysi ja voi sitä riemua.

Näiden testien perusteeella toimintakyvyn tulos : -1 pieni, Koira selvästi pelkää kelkkaa ja ohjaaja joutuu auttamaan kontaktin saamisessa käymällä kyykkyyn kelkan viereen ja puheella. Pimeässä koiraa joudutaan kutsumaan useita kertoja ja koira epäröi ja etenee hitaasti.

TERÄVYYS

Sitten siirrytään terävyyteen.

Terävyys on ominaisuus, joka saa koiran reagoimaan aggressiivisesti sen tuntiessa itsensä uhatuksi. Terävyysaste on kääntäen verrannollinen ärsytyskynnyksen korkeuteen. Mitä pienempi ärsyke tarvitaan herättämään aggression, sitä korkeampi on terävyysaste.

Tätä osioo testattiin ns. seinäkokeella. Koe alkaa, kun ohjaaja kytkee koiran seinässä olevaan vaijeriin. Ohjaaja poistuu koiran näköetäisyyden ulkopuolelle vaikuttamatta mitenkään koiraan. Toinen tuomareista on jo sitä ennen piiloutunut hyökätäkseen kohti koiraa.

1527303.jpg

Voi minua pientä leonbergia, minut on kahlittu tähän seinään

1527304.jpg

Täältä se tuomari hiipii

1527466.jpg

Tuomarit sanoivat, että Mimmi on sellainen koira joka kääntää päänsä pois jos joku hyökkää. Tarkoittaen sitä että se mitä ei nää se ei satuta.

Tuloksena terävyydestä : +1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua. Koira reagoi hyvin laimeasti tai ei lainkaan hyökkäykseen, tai osoittaa pelkoa.

PUOLUSTUSHALU

Kolmantena kohtana oli puolustushalu. Puolustushalulla tarkoitetaan koiran synnynnäistä taipumusta hyökkäyksen tai hyökkäysyrityksen avulla aktiivisesti puolustaa itseään, laumaansa (ohjaaja) tai reviiriään.

Koe toteutetaan tuomarin hyökkäyksenä kohti koirakkoa. Hyökkäävä tuomari on piilossa ja toinen tuomareista antaa toimintaohjeet koiran ohjaajalle. Hyökkäyksen loputtua tuomari muuttaa käyttäytymisensä ystävälliseksi, eli tehdään selvä ero hyökkäyksen ja ystävällisyyden välille. Mikäli mahdollista, tuomari ottaa koiran hallintaansa ja ohjaaja siirtyy takaisin lähtöpaikalle.

1527296.jpg

Tässä tuomari tulossa uhkaavan näköisenä

1527297.jpg

Mimmi vähän murahti ja haukahti hyökkääjälle mutta ei juurikaan yrittänyt mua suojella.

Tuloksena siis: +1 Pieni, Koira on ohjaajan sivulla tai takaviistossa, ehkä muutama haukahdus, muuten vaisu esitys. Hyväksyy hyökkääjän samoin kuin luoksepäästävyydessä.

TAISTELUHALU

Tämän jälkeen vuorossa oli taisteluhalu. Taisteluhaluksi kutsutaan koiran synnynnäistä taipumusta nauttia taistelusta itsestään ilman, että se perustuisi aggressioon. Käytöstä voidaan kutsua tietynlaiseksi leikkihaluksi – leikiksi, jonka olennaisin osa on taistelu. Taisteluhalu on koiralle moottori, liikkeelle paneva voima.

Tätä testattiin ensisijaisesti koiran leikkillä testituomarin kanssa ja toissijaisesti leikillä ohjaajan kanssa. Juu ei, Mimmiä ei leikittänyt yhtään kenenkään kanssa. Mahtoi johtua aamulla leikityistä keppileikeistä  Speedyn kanssa.

Tuloksena taisteluhalusta: -2, Riittämätön. Koira ei ota esinettä eikä taistele. Noutaa pallon tai kepin heitettäessä. Ei osoita missään osasuorituksessa taisteluhalua.

HERMORAKENNE

Sitten vuoroon tuli hermorakenne. Hermorakenteella tarkoitetaan koiran synnynnäistä heikko- tai vahvahermoisuutta sen joutuessa voimakkaisiin ja vaihteleviin sisäisiin jännitystiloihin. Hermorakenteen lujuus arvostellaan ja luokitellaan eri testisuorituksissa näkyvien reaktioiden avulla.

Mimmin tulos tästä osiosta oli: +1, Hieman rauhaton. Koira selviytyy kaikista testin osasuorituksista. Siinä on havaittavissa lieviä merkkejä rauhattomuudesta, se rasittuu henkisesti testin edetessä. Palautumisajan pituus eri osasuoritusten välillä vaihtelee.

TEMPPERAMENTTI

Sitten siirryttiin tempperamentin puolelle.Tempperamentilla tarkoitetaan käyttäytymisen vilkkautta, huomiokyvyn nopeutta (tarkkaavaisuutta) sekä kykyä sopeutua uusiin tilanteisiin ja ympäristöihin.

Tämä testi suoritettiin niin että koiralle aiheutetaan yllättävä takaapäin tuleva ääniärsyke. Meidän tapauksessa kävelimme ja takaa laitettiin tynnyri vierimään missä oli kiviä yms. tavaraa pitämässä ääntä.

1527300.jpg

Eli tämän näköinen tilanne

1527302.jpg

Tässä tynnyri oli lähtenyt vierimään ja Mimmillä reaktiot päällä että apua mamma mikä toi ääni on. Rytinän jälkeen heitettiin pieni lenkki ja tultiin äänilähteelle katsomaan miten koira suhtautuu tynnyriin. Mimmi vähän nuuhkasi ja se oli sitten siinä.

Tulos tästä osioista oli: +2. Kohtuullisen vilka. Koiran reagointinopeus ja väistö on hieman hitaampi, mutta hallittu ja koiran huomio oikein suuntautunut.

KOVUUS

Kovuudella tarkoitetaan koiran taipumusta muistaa tai olla muistamatta epämiellyttäviä kokemuksia. Koe toteutetaan kahdessa melkein samanlaisessa jaksossa, joiden välille muodostuu lyhyt tauko. Ensimmäisen jakson aikana koiralle aiheutetaan psyykkinen epämiellyttävyys, pelästyminen. Toisessa jaksossa, se lyhyen ajan kuluttua tuodaan uudestaan samaan paikkaan, missä se pelästytettiin, ei aiheuteta minkäänlaista ärsykettä

1527299.jpg

Seinän kulmalla nousee tässä tapauksessa yllättäen haalari. Minä siinä sitten käännyn heti ympäri heitän lenkin ja tulemme takaisin ohittaen saman kohdan. Tuomarit seuraavat miten koira reagoi koiran käytökseen siinä paikassa missä tämä haalari nousi ylös.

Mimmin tulos: +1, Hieman pehmeä. Koira, joka osoittaa selviä merkkejä siitä, että se haluaisi välttää paikan, missä se pelästytettiin, mutta pystyy ohittamaan pelästyttämispaikan suhteellisen läheltä ohjaajan tukemana.

LUOKSEPÄÄSEVYYS

Koira on luoksepäästävä, kun se mielellään ja oma-aloitteisesti hakeutuu muidenkin tapaamiensa ihmisten seuraan kuin ohjaajansa. Luoksepäästävyyden arviointia suoritetaan koko testin ajan; mm. alkuhaastattelun jälkeen, puolustushalun erikoiskokeen loppuvaiheessa, terävyyskokeen loppuvaiheessa ja päästettäessä koiraa pimeään huoneeseen.

Mimmin tulos: +2a, Luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen. Koira, joka houkuttelematta tai pienin houkutuksin hakeutuu kosketukseen myös vieraiden ihmisten kanssa, käyttäytyen ystävällisesti. Koira on ns. ujo.

LAUKAUSPELOTTOMUUS

Lopuksi vuorossa oli laukauspelottomuus. Koiran laukauspelottomuus testataan ampumalla 9 mm paukkupanoksilla vähintään kaksi ja enintään viisi laukausta. Laukaukset ammutaan n. 20 – 50 metrin etäisyydeltä huomioiden ympäristöolosuhteet, kuten maaston kaikupohja.

Mimmin tulos: ++, Laukauskokematon. Koira, joka reagoi ensimmäisiin laukauksiin, mutta kuultuaan useamman laukauksen levottomuus pienenee.

Tässä siis koko koe. Mimmin lopputulos oli seuraava

105 pistettä,  mistä miinustetaan taisteluhalusta ja toimintakyvystä tulleet miinuspisteet yhteensä 35. Tuloksena siis 70 pistettä.

Ei paha, koira oli juuri sellainen kuin sen odotinkin oleva luonteeltaan ja samaa sanoivat tuomarit. Mimmi turvautuu päätöksenteon tullen minuun ja luottaa, että kyllä se mamma meitä suojelee ja osaa tehdä kulloinkin oikeat päätökset. Jos mua ei paikalla ole niin sitten Mimmi seurailee aika pitkälti Zolan päätöksiä. Ja tätä olettamusta myös testin tulos tuki. Olen ihan tyytyväinen pisteisiin vaikka hyväksyttyä tulosta ei tullutkaan.

Pari koirakkoa tekivät testin ennen kuin oli Zolan vuoro astua estraadille. Mietin jo mielessäni, että Zolan tulos tulee olemaan ihan erilainen kuin  Mimmillä. Zola kun on lauman johtaja, tottunut tekemään ratkaisuita ja olemaan omatoimisempi. No katsotaan kuika testissä kävi.

1527305.jpg

Kaulapannan vaihto, mulla kun on vaan kuristavat nahkapannat niin tuomarit lainasivat kunnon pantaa varmuuden vuoksi.

TOIMINTAKYKY

1527315.jpg

Kelkka tulossa ja Zola reagoi siihen

1527317.jpg

Vai tämmöinen kapistus sieltä tuli, eihän tää paha ole

Pimeä kellari meni Zolalta paremmin. Zola tosin oli kellarissa enemmän kiinnostunut perunanhajusta ja tuomareista. Minä se sielä kökötin yksin penkillä ja odottelin koska se koira tulisi muakin moikkamaan. Mutta kyllähän se Zola sitten tuli kun aika koitti.

Zolan tulos toimintakyvystä: -1 pieni, Koira selvästi pelkää kelkkaa ja ohjaaja joutuu auttamaan kontaktin saamisessa käymällä kyykkyyn kelkan viereen ja puheella. Pimeässä koiraa joudutaan kutsumaan useita kertoja ja koira epäröi ja etenee hitaasti.

TERÄVYYS

1527333.jpg

Mikä kumma örkki tuolta tulee?

Tulos Zolalla : +1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua. Koira reagoi hyvin laimeasti tai ei lainkaan hyökkäykseen, tai osoittaa pelkoa.

PUOLUSTUSHALU

1527320.jpg

Mammaaaa, puolusta sä, mä oon täällä sun selän takana!

1527322.jpg

Ai, et sä sitten sen kummosempi ukkeli ollutkaan. Okei, rapsuta sitten leuan alta.

Zolan tulos: -1, Haluton. Koira vetäytyy ohjaajan selän taakse ja/tai pyrkii pakoon.

HERMORAKENNE

Zolan tulos: +1, Hieman rauhaton. Koira selviytyy kaikista testin osasuorituksista. Siinä on havaittavissa lieviä merkkejä rauhattomuudesta, se rasittuu henkisesti testin edetessä. Palautumisajan pituus eri osasuoritusten välillä vaihtelee.

TEMPPERAMENTTI

1527327.jpg

Diipa daapa, tässä kävellään

1527329.jpg

Hui saakeli, mikä toi rytinä on....ja mamma menee sukkana perässä :o)

Zolan tulos: +2. Kohtuullisen vilka. Koiran reagointinopeus ja väistö on hieman hitaampi, mutta hallittu ja koiran huomio oikein suuntautunut.

KOVUUS

1527325.jpg

Eipä linnunpelätti juuri Zolaa hetkauttanut, mutta uusintakierroksella se kierrettiin kaukaa.

Zolan tulos: +1, Hieman pehmeä. Koira, joka osoittaa selviä merkkejä siitä, että se haluaisi välttää paikan, missä se pelästytettiin, mutta pystyy ohittamaan pelästyttämispaikan suhteellisen läheltä ohjaajan tukemana.

LUOKSEENPÄÄSTÄVYYS

Ei tuottanut ongelmia sekään tuloksena: +2a, Luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen. Koira, joka houkuttelematta tai pienin houkutuksin hakeutuu kosketukseen myös vieraiden ihmisten kanssa, käyttäytyen ystävällisesti. Koira on ns. ujo.

LAUKAUSPELOTTOMUUS

Zolan tulos:+++ Laukausvarma. Koira, joka käyttäytyy täysin välinpitämättömästi laukauksiin tai joka on niistä kiinnostunut vain luonnollisella tavalla.

Lopputulos oli seuraavanlainen: Pisteet 104, joista miinustetaan toimintakyvystä ja puolustushalusta tulleet miinuspisteet joita yhteensä oli 26. Lopullinen pistemäärä siis 78 pistettä ja näin ollen hyväksytty tulos.

Tulos yllätti minut sikäli, että oletin Zolan olevan Mimmiä päättäväisempi ja puolustushaluisempi ja ehkä vähän pelottomampikin. Mutta väärässä olin. Zola ja Mimmi siis ovat luonteiltaan hyvin samanoloiset, mikä sekään ei nyt suuri yllätys ollut loppujen lopuksi.

Tässä vielä kertaukseksi tyttöjen tulokset

                                         Kerroin            Zola              Mimmi           

Toimintakyky                         15                 -1                       -1                 

Terävyys                               1                   +1                      +1

Puolustushalu                         1                   -1                      +1

Taisteluhalu                          10                  -1                      -2

Hermorakenne                     35                 +1                       +1

Tempperamentti                  15                  +2                      +2

Kovuus                                    8                 +1                       +1

Luoksepäästävyys                15                 +2a                     +2a

Laukauspelottomuus                                 +++                       ++

    Pisteet                                                  78                        70